Mi az az MP3 formátum?
Hozzászólás

Mi az az MP3 formátum?

Utoljára frissítette ekkor: 04-11-2015

Az MP3 digitális audió formátumot a Fraunhofer Institute fejlesztette ki, az első kiadás 1993-ban jelent meg. A név az MPEG-1 és MPEG-2 tömörítési eljárások neveinek Layer III részére utal. A formátum a 90-es években kezdett népszerűvé válni, különösen miután 1997-ben megjelent a Winamp zenelejátszó szoftver. Ma is az egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb hangformátum, köszönhetően a kis fájlméretnek és a médialejátszókkal és készülékekkel való magas fokú kompatibilitásának.

Fájlkiterjesztés: MP3

Kategória: Hangfájl

Népszerűség: Hangfájl

Fejlesztő: Moving Picture Experts Group (MPEG)

Tények az MP3-ról

  • Az MP3 fájlok kisebb méretűek, mert a hangok azon része, amely az ember által hallható tartományon kívül esik, a tömörítés során eltávolításra kerül.
  • Egy CD-ripper szoftverrel az audió CD-ken tárolt WAV fájlokat elmenthetjük MP3-ként.
  • Habár az MP3 zene többnyire letöltött és zenelejátszókban megnyitott fájlokat jelent, a formátumot streamelésre is használják.
  • Egy 128 kbit/s bitrátával kódolt MP3 az eredeti, CD-n szereplő fájl méretének csak 1/11-ed része.

Előnyök: Az MP3 formátum veszteséges tömörítés segítségével kisebb fájlokat produkál, így kevesebb tárhelyet foglal a készülékeken. Méreténél fogva könnyedén megosztható az interneten. Sőt, az MP3 bevett formátum, amelyet minden modern médialejátszó és készülék felismer.

Hátrányok: Az MP3 formátum célja, hogy a fájlméret csökkentése mellett a lehető leghűbb maradjon az eredeti, tömörítetlen hangfájlhoz – ennek ellenére lesznek különbségek a két fájl között. Az interneten található legtöbb MP3-zene jogvédett. Az ilyen fájlok megosztása szerzői jogi problémákat vonhat maga után.

MP3-fájlok letöltésére használható weboldalak

i

MP3Juices

A weboldal használata meglehetősen egyszerű: csak írd be a kívánt előadót vagy számcímet a keresősávba. A találatok letöltése előtt lehetőség van azok meghallgatására is. Kattints a “download” gombra a kiszemelt fájl mellett, és a letöltés elindul. Akár egy YouTube videó URL-jét is bemásolhatod, és letöltheted a videó MP3 fájl formátum változatát. A letöltéshez szükséges idő természetesen függ az interneted sebességétől.

ii

MP3Skull

Az MP3Skull rendkívül egyszerű felülettel rendelkezik, csak be kell írnod egy számcímet vagy előadót a keresősávba. Itt is van lejátszás gomb a találatok mellett, de nem igazán működik, ezen a weboldalon nem lehet online zenét streamelni. Kattints a “download” gombra, ekkor megnyílik egy aloldal a letölthető fájllal. Ne feledd, hogy nem minden oldal elérhető, előfordulhat, hogy egy másik találatot kell majd megpróbálnod. A weboldal ajánl is zenéket a leggyakrabban letöltött számok formájában, ez hasznos lehet, ha tudni szeretnéd, hogy mi mostanában az igazán népszerű. Az oldal hátránya, hogy felugró ablakokat jelenít meg, ezek meglehetősen bosszantóak.

ii

MP3PM

Az MP3PM a legjobb MP3-letöltő oldal a három közül. A zenék online streamelésére, valamint a letöltésükre is lehetőség van, ingyenesen. Csak keress rá az előadóra vagy a szám címére, és kattints a kiszemelt fájl melletti letöltés gombra. Itt is megjelennek a népszerű zeneszámok, kategóriákba rendezve. Az egyetlen probléma, hogy kéretlen lapokat is megjelenített a letöltés első indításakor, ilyenkor mindig újra kell próbálni a gombnyomást.

MP3 fájlok lejátszására alkalmas programok

iTunesApple iTunes – Az Apple által fejlesztett iTunes lejátszani és konvertálni is képes MP3 fájlokat, valamint AAC, MPEG-4 és WAV fájlokat is. Az iTunes Windows rendszerekre készült változattal is rendelkezik.

QuickTime PlayerQuickTime Player – A QuickTime Player számos videó-, audió- és képformátumot támogat. Régebbi változatai elérhetőek Windows XP-re, az újabbak pedig Mac OS X Snow Leopard és újabb rendszerekre.

Windows Media PlayerWindows Media Player – A Windows Media Player egy multimédiás szoftver videók, hangfájlok valamint képfájlok megnyitására. Emellett CD-k lementésére és zenék lemezre írására is használható.

VLC PlayerVLC Media Player – Az egyik legkényelmesebb program a médiafájlok közzétételére, különösen azért, mert rengeteg formátumot támogat, beleértve az MP3-at. Hordozhatósága és alig észrevehető erőforrásigénye további jó tulajdonságai.

RealPlayerRealPlayer – Ez a multiplatform médialejátszó nemcsak MP3, hanem számos más kiterjesztéssel is elbánik, például a Windows Media és a QuickTime formátumokat. A RealPlayer többek között Windows, Mac, Linux és Unix rendszereken is elérhető.

Teljes körű megoldások az MP3 formátumhoz

i

M4A konvertálása MP3-ba – Az M4A leginkább az Apple audióformátumaként ismert, amelyet az iTunes és az iPod is használ. Nem annyira népszerű mint az MP3, habár pont az MP3 leváltásának céljából készült. Nincs is olyan sok szoftver és készülék, amely felismerné az M4A kiterjesztést. Hogy korlátozások nélkül élvezhesd az M4A formátumot, érdemes az ilyen fájlokat MP3-ba konvertálnod.

ii

FLAC konvertálása MP3-ba – A FLAC, azaz Free Lossless Audio Codec egy veszteségmentes tömörítéssel dolgozó audióformátum. Az ilyen formátummal tömörített fájlok megtartják az eredeti hangminőséget, viszont a fájlok mérete meglehetősen nagy, ráadásul kevés készülék és szoftver támogatja a formátumot, különösen az MP3-hoz képest. A kompatibilitást és a fájlméretet figyelembe véve érdemes a FLAC fájlokat MP3-ba konvertálni.

iii

APE konvertálása MP3-ba – Az APE, más néven “Monkey’s audio”, szintén egy veszteségmentes formátum. A tömörítés során semmilyen adatot nem vet el, így a hangminőség az eredeti marad. Sajnos az APE sem élvez megfelelő támogatottságot sem a szoftverek, sem a készülékek terén. Megoldás viszont az APE fájlok MP3-ba konvertálása.

Értékelés:4.3 /5(16 értékelés alapján)Köszönjük az értékelést!
Közzétevő:ekkor: Videó-Audio Konvertáló-re.Utoljára frissítve: 04-11-2015

Hagyj hozzászólást

Add meg a nevedet!
Adj meg értékelést!

Hozzászólás (0)

Szerezze meg most!
APOWERSOFT
Exkluzív
ajándék
&
értékes
leárazások

hírek

Tudj meg többet
Apowersoft Unlimited
Egykattintásos telepítő 14+ Apowersoft termékhez
new
Támogatás
Megosztás
Felülvizsgálat
Hozzászólás
Vissza az elejére