Mi az az M4A formátum?


M4A – Meghatározás

Az M4A egy fájlkiterjesztés, amely az MPEG-4 tárolóval tömörített audiofájlok megjelölésére szolgál. Az MPEG-4 szabvány által hivatalosan meghatározott kiterjesztés az MP4, amely audió- és videóadatokat is tartalmaz, ezért a csak hangot tároló kiterjesztés az M4A lett. A formátum kezdetben nem volt népszerű, egész addig, amíg 2007-től az Apple Inc. használni nem kezdte azoknak az iTunes-os és iPodos zenéknek a tárolására, amelyek az Advanced Audio Coding (AAC) vagy az Apple Lossless (ALAC) tömörítési eljárást használták – megkülönböztetendő az egyéb MPEG-4 audiófájloktól.

Fájlkiterjesztés neve: M4A (MPEG-4 audio)

Kategória: Audiófájl

Népszerűség: Az Apple felhasználói között népszerű

Fejlesztette: Apple Inc.

M4A tények

  • Az M4A audiófájlok nem védettek. A másolásvédelemmel ellátott fájlok jellemzően M4P kiterjesztésűek.
  • Az M4A fájlok visszakódolhatóak a tömörítés előtti minőségre.
  • Az iTunes Store legtöbb M4A zeneszáma fizetős, de előfordulnak akciók és promóciók.
  • Az iTunes nem csak M4A kiterjesztésben kínál zenefájlokat.
  • Az iTunes nem csak M4A kiterjesztésben kínál zenefájlokat.
  • A kodek célja, hogy veszteségmentes kódolást biztosítson, kisebb méretben.

Előnyök: Az M4A formátumú fájlok tömörítettek, de a minőség veszteségmentes. Hasznos továbbá, hogy az M4A-ban nincs másolásvédelem (DRM, Digital Rights Management), így könnyedén szerkeszthető és másolható.

Hátrányok: Az M4A-t könnyen felismeri az iTunes, az iPod és minden egyéb Apple termékek, de más eszközökkel kifejezetten gyenge a kompatibilitás, amely komoly hátrányt jelent az MP3-mal szemben.

1

M4A vs. MP3

Az M4A-t gyakran tekintik az MP3 utódjának, mert ugyanazt a célt szolgálja, de az MP3-mal összehasonlítva az M4A ugyanazt a hangfájlt kisebb méretben tárolja – ugyanazzal a bitrátával. Az M4A fájlok többnyire 128 kbps, 192 kbps és 256 kbps bitrátával bukkannak fel. (A bitráta az adott idő alatt továbbított adatmennyiséget jelöli. A bevett bitráta-mértékegység a kbps és a mbps, azaz kilobit per másodperc és megabit per másodperc. Akármelyik mértékegység is forogjon szóban, minél nagyobb a szám, annál jobb a minőség.) Audiófájlokkal dolgozóknak tanácsos 192 kbps bitsűrűségben menteni a fájlokat, ezzel jó minőség érhető el, viszonylag kicsi fájlméret mellett. Részletekért érdemes megtekinteni az alábbi összehasonlítást.

Minőség: Egyértelműen az ALAC tömörítést használó M4A audiófájlok tárolják a legjobb minőséget, itt az eredeti audiójel teljes egésze megmarad. Továbbá még a veszteséges AAC tömörítéssel kódolt M4A audió is jobb minőséget produkál, mint az azonos bitrátát felhasználó MP3 fájlok, különösen akkor, ha a bitráta 128 kbps, vagy alacsonyabb.

Fájlméret: A fájlméret és a hangminőség is közvetlenül a bitrátán múlik. A nagyobb bitrátával javul a minőség, de növekszik a fájl mérete is. Ha azonos hangminőség a cél, az MP3 tömörítésével 192 kbps bitráta szükséges, viszont az M4A esetében elég a 128 kbps, tehát kisebb lesz a fájlméret.

Kompatibilitás: Kétségtelenül továbbra is az MP3 uralja az audióipart, szinte minden szoftver és hardver támogatja, miközben az M4A fájlok többnyire csak PC-n, iPod-on, iTunes-on és más Apple termékeken működnek.

2

M4A-t kezelő programok

iTunesApple iTunes – Az Apple Inc. szoftvere, amely 4 az 1-ben alkalmazás lévén használható médialejátszóként, médiatárként, online rádióként és mobileszköz-kezelőként is. Az iTunes elérhető Windows rendszereken is, például az M4A audió megnyitásának feladatára.

QuickTime playerApple QuickTime Player – A QuickTime Player is az Apple család tagja. Az M4A formátumú fájlok internetes sugárzásának legmegfelelőbb eszköze.

Windows media playerMicrosoft Windows Media Player – A Microsoft is felvette a támogatott kiterjesztések közé az M4A audiófájlokat, így Windows rendszereken is lejátszhatóak az M4A fájlok, külön kodek telepítése nélkül.

Media player classicMedia Player Classic – Ez egy kompakt médialejátszó, amelyet a Gabest nicknevű programozó fejleszt. A Media Player Classic jelenleg csak Windows rendszereket támogat (32-biten és 64-biten egyaránt).

KSP Sound Player – A Windows rendszerekre elérhető ingyenes zenelejátszót a Kalliope s.c. fejleszti. Korábban KMP néven futott (Kalliope Media Player), de a fejlesztés során a cég inkább az audiólejátszásra helyezte át a hangsúlyt.

Nullsoft Winamp Media Player – A Winamp eredetileg csak Windows-ra volt elérhető, azóta azonban megjelent Androidon és Mac OS X-en is. A híres lejátszó szintén elbánik az M4A fájlokkal.

Roxio Creator – Ez a Roxio vállalat megvásárolható lemezkezelő programja, amely többek között videó-, audió- és képszerkesztésre is használható.

NCH Swift Sound WavePad – A WavePad egy teljes körű audiószerkesztő szoftver Windows-ra és Mac-re. A hangfájlok szerkesztése mellett rengeteg formátum lejátszására is képes, így az M4A is megnyitható vele.

Teljes körű megoldások az M4A formátumhoz

Audiófájlok M4A-ba konvertálása

i

MP3 konvertálása M4A-ba – Az M4A hangminőség és fájlméret tekintetében is felülkerekedik az MP3 kiterjesztésen, habár egyelőre kompatibilitás tekintetében alulmarad. Ahhoz azonban, hogy az Apple felhasználói több zenét tehessenek készülékeikre, az MP3 M4A-ba konvertálása fontos lehet, hiszen jobb minőséget kapnak, kevesebb tárhelyigénnyel.

ii

FLAC konvertálása M4A-ba – A FLAC egy veszteségmentes audióformátum. Megtartja a hangfájlokat felépítő adatokat, viszont az eredeti méret felére van csak szüksége. A zenerajongók számára a FLAC páratlan lehetőséget kínál. Ha azonban iPhone vagy más Apple termék van egy zenerajongó kezében, rossz hírre számíthat. Át kell konvertálnia a FLAC fájlokat M4A-ba vagy más Apple-kompatibilis kiterjesztésbe, mert a FLAC-et az Apple eszközei nem ismerik fel.

iii

WAV konvertálása M4A-ba – A WAV a Microsoft és az IBM audióformátuma. A WAV is tárolhat tömörített és veszteségmentes audiót is. A következő okokból lehet érdemes a WAV M4A-ba konvertálása: Az M4A-hoz képest a WAV jóval több tárhelyet foglal el, illetve az Apple nem támogatja a WAV kiterjesztést, viszont az M4A-t igen.

Videók M4A-ba konvertálása

i

MP4 konvertálása M4A-ba – Az MPEG-4 néven is ismert MP4 a videó- és audióadatok tárolásának egy népszerű formátuma. Ha egy MP4 fájl csak hangot tartalmaz, a kiterjesztése M4A lesz. Ha ki szeretnénk venni a hanganyagot egy MP4 videóból a minőség romlása nélkül, érdemes inkább a videót eltávolítani a fájlból és megtartani a hangsávot.

Hagyj hozzászólást

Add meg a nevedet!
Adj meg értékelést!

Hozzászólás (0)

Szerezze meg most!
APOWERSOFT
Exkluzív
ajándék
&
értékes
leárazások
Tudj meg többet
Apowersoft Unlimited
Egykattintásos telepítő 14+ Apowersoft termékhez
new
Támogatás
Megosztás
Felülvizsgálat
Hozzászólás
Vissza az elejére