Mi az az AC3 formátum?
Hozzászólás

Mi az az AC3 formátum?

Utoljára frissítette ekkor: 26-10-2015

AC3 – Meghatározás

Az AC3 az Audio Coding 3-at rövidíti, és alapjában véve a surround hangok tárolására szolgál. A Dolby Laboratories készítette 1987-ben, akkor még csak a DVD-lemezek, de később már Blu-ray-lejátszók, HDTV műsorok és otthoni szórakoztatórendszerek hangformátumaként. Az AC3 formátum hat különálló hangcsatornát tárol. Az öt leggyakrabban használt csatorna a szokványos tartományokban dolgozó hangszóróké (20-20 000 Hz), a hatodik pedig az alacsony frekvenciás mélysugárzóké (20-120 Hz). Egészen pontosan bal első, jobb első, középső, bal hátsó, jobb hátsó és ultramély csatornákról beszélhetünk, ez adja az 5.1 csatornás hangzást, amellyel leggyakrabban találkozunk a mozikban és otthon is.

Fájlkiterjesztés: AC3

Kategória: Hangfájl

Népszerűség: Népszerű a házimozi-rajongók körében

Fejlesztő: Dolby Laboratories

Tények az AC3-ról

  • Az AC3 a 20 és 20 000 Hz-es tartományban dolgozik, amely tökéletesen fedi az emberi fül által hallható tartományt. Az AC3 tehát részletes, változatos hangok előállítására képes.
  • A legtöbb HDTV műsorszórás az AC3-at használja hangformátumként. A HD képminőséggel párosítva így szinte élethű audiovizuális élményben lehet részünk.
  • Az AC3-at megelőzően a Dolby Pro Logic 4.0 volt a Dolby vállalat által használt formátum, ezt a 80-as évek VHS-kazettáin hallhatjuk.
  • A DVD-ken hallható AC3 audió 640 kbps-os bitsűrűséggel és 48 kHz-es mintavételezéssel rendelkezik.

Előnyök: Az AC3 a DVD-k és a DTV-k ipara által használt szabvány. Szinte minden DVD-film hangsávja az AC3 formátumot használja. Tömörített formátumról beszélünk, amely kis mérettel, mégis az eredetihez hű minőséggel rendelkezik. Hozzáilleszthető olyan videófájlokhoz is, mint az AVI és az MPEG, amelyek így 5.1-es Dolby Digital Surround hangzást tárolhatnak, és szinte minden lejátszón lejátszhatóak.

Hátrányok: Habár az AC3-at használják a DVD-ken, máshol nem igazán bukkan fel. Támogatja ugyan a 7.1 csatornás felvételeket is, kivéve az audió CD-ket, ahol 5.1 csatornára és 448 kbps-re korlátozódik.

AC3 vagy AAC

Az AAC, avagy Advanced Audio Coding sokban különbözik az AC3-tól. Veszteséges digitális hangformátumról van szó, amelyet az MP3 utódaként hirdettek, ugyanis általában adott fájlméretben jobb hangminőséget képes tárolni. Az AC3 formátumnál fejlettebbnek mondható, jobb hangminőséget produkál ugyanazzal a bitsűrűséggel, különösen alacsony bitsűrűség esetén. Lentebb részletezzük az AC3 és az AAC közti különbségeket.

Történet:

  • Az AC3 a Dolby Laboratories készítménye, eredetileg Dolby Stereo Digital néven volt ismert, egészen 1994-ig. 1997-ben nemzetközi szabványként választotta a Moving Picture Experts Group.
  • Az AAC az AT&T Bell Laboratories, a Dolby Laboratories, a Sony Cooperation, a Nokia és a Fraunhofer IIS közös fejlesztése. 1997-ben a Moving Picture Experts Group elutasította mint nemzetközi szabvány.

Minőség:

  • Az AC3 fájl hatcsatornás surround hangzást tárol, 384 másodpercenkénti kilobit adatsűrűséggel, és akár 48 kHz-es mintavételezési frekvenciával. Az AC3-sáv megfelelő lejátszáshoz olyan házimozi-rendszer szükséges, amely támogatja a Dolby Digitalt.
  • Az AAC kivételesen nagy mennyiségű hangadatot képes tárolni kis területen. Fejlettebb veszteséges formátum az AC3-nál. Mintavételezése 8 és 95 kHz között mozoghat, tehát a hangminőség alacsony mintavételezés esetén jobb, mint amire az AC3 képes.

Kompatibilitás:

  • Az AC3-at széles körben használják, a DVD-k, a Blu-ray-ek, a HDTV műsorok és a játékkonzolok is ezt a formátumot alkalmazzák.
  • Az Apple 2003-ban az AAC-t választotta az iTunes és az iPod formátumaként. A legtöbb készülék és lejátszó támogatja az AAC-t is, beleértve számos autós hangrendszert.

AC3 fájlokat lejátszó szoftverek

VLCVLC Media Player: A VLC Media Playert a VideoLAN project fejleszti. Teljes körű médialejátszóról van szó, amely a legtöbb platformra elérhető: Windows, Mac, Linux, Unix, iOS és Android.

KMPKMPlayer: A teljes neve K-Multimedia Player. A szoftver Windows rendszerekre érhető el, és számos fájltípust felismer, beleértve az AC3 formátumot is. 2007 augusztusban a Pandora TV, egy koreai streaming videó vállalat) szerezte meg a lejátszót.

NERONero Multimedia Suite: A Nero AG fejleszti ezt a Microsoft Windows rendszerekre elérhető szoftvercsomagot. A csomag tartalma a lemezkészítő és -másoló Nero Burning ROM, a videószerkesztő és filmlemezkészítő Nero Video, az adatmentő Nero RescueAgent, és néhány egyéb apróbb szoftver is.

XineXine: A Xine Project által fejlesztett Xine egy multimédia-lejátszó motor Unix alapú rendszerekhez. Egyik leghasznosabb tulajdonsága, hogy lehetővé teszi a hang- és videósávok manuális szinkronizálását.

AllplayerALLPlayer: Az ALLPlayer egy lengyel fejlesztésű freeware médialejátszó, amely arról híres igazán, hogy képes felolvasni a filmekhez mellékelt feliratot. Az ALLPlayer számos előbeállítást tároló (pop, rock, techno stb) integrált equalizerrel is rendelkezik, amely valódi moziélményt tud nyújtani.

Teljes körű AC3 fájl megoldások

AAC konvertálása AC3-ba: Az AAC népszerű formátum, főleg az MP4 és MKV fájlokhoz használják. A legtöbb lejátszó megbirkózik az AAC audiósávot tartalmazó MP4/MKV fájlokkal. Ha moziszerű hangeffektusokat megszólaltató MP4 vagy MKV filmeket szeretnél élvezni otthonod kényelmében, az AAC hangsávot AC3-ba kell konvertálnod.

DTS konvertálása AC3-ba: A DTS (Digital Theater System) és az AC3 (Dolby Digital) a legnépszerűbb audiókodekek közé tartoznak. A mozikban és az otthoni rendszerekben egyaránt használják többcsatornás hangok lejátszásához. A DTS-t később választották DVD-formátumként, mint az AC3-at, így nem minden lejátszó ismeri fel, továbbra is az AC3 a bevett DVD-formátum. Hogy semmilyen lejátszóval ne legyen gond, a DTS-t érdemes AC3-ba konvertálni.

Értékelés:4.8 /5(15 értékelés alapján)Köszönjük az értékelést!
Közzétevő:ekkor: Videó-Audio Konvertáló-re.Utoljára frissítve: 26-10-2015

Hagyj hozzászólást

Add meg a nevedet!
Adj meg értékelést!

Hozzászólás (0)

Szerezze meg most!
APOWERSOFT
Exkluzív
ajándék
&
értékes
leárazások

hírek

Tudj meg többet
Apowersoft Unlimited
Egykattintásos telepítő 14+ Apowersoft termékhez
new
Támogatás
Megosztás
Felülvizsgálat
Hozzászólás
Vissza az elejére