Mi az az SWF formátum?
Hozzászólás

Mi az az SWF formátum?

Utoljára frissítette ekkor: 22-08-2018

SWF – Meghatározás

Az SWF, azaz Small Web Format a Shockwave Flash fájlformátuma, és a Macromedia fejlesztése. Mára az Adobe tulajdona, és ActionScript nyelven írott multimédiák, vektoralapú animációk, valamint interaktív tartalmak tárolására szolgál. Az SWF népszerű módja a videók, vektoralapú animációk és hangok webre juttatásának. Animációkat és különböző interaktivitású és funkciójú appleteket is tartalmazhat.

Fájlkiterjesztés: SWF

Kategória: Vektorgrafikus animáció

Népszerűség: Népszerű

Fejlesztő: FutureWave szoftver, most tulajdonában Adobe Systems

Az SWF formátum céljai

Az SWF fő célja, hogy egyszerűbbé tegye a vektorgrafikák és az animációk webes terjesztését. Gyakran használják reklámsávokhoz, hirdetésekhez, játékokhoz és videókhoz. Íme az elkészítésének pontosabb célkitűzései:

i

Megjelenítés kiszámíthatatlan sávszélességen – Az SWF technológiái, például a bitcsomagolás csökkentik a fájlméretet. A kisebb méretűre tömörítés lehetővé teszi, hogy korlátozott, lassú hálózati kapcsolatokon keresztül is elérhetők legyenek a fájlok.

ii

Képernyőn való megjelenítés – A formátum eredeti célja, hogy szórakoztató animációkat jelenítsen meg a képernyőn. Támogatja az élsimítást, a jó minőségű, mégis gyors renderelést bármilyen színformátumban, az animációt és a vektorgrafikát.

iii

A fájlok független megjelenítése – A fájlok külső források vagy beállítások nélkül is megjeleníthetők, például a betűtípusok anélkül, hogy az adott betűkészlet telepítve lenne a rendszerben.

iv

Gyors fájlrenderelés – A fájlok gyorsan, jó minőségben renderelhetők.

v

Kompatibilitás visszafelé – A formátum bővíthető, így új funkciókkal gazdagítható, de a régebbi lejátszókkal is kompatibilis marad.

Az SWF formátumhoz kötődő fájltípusok

Más fájltípusok is kapcsolódnak az SWF formátumhoz, például az FLA, amely egy szerkeszthető változat. Íme a leggyakoribb típusok.

FLA – Az FLA fájlkiterjesztés a weboldalkészítés népszerű formátuma, amely grafikákat, hangokat és videókat tartalmaz. A formátum szerkeszthető, és SWF formátumba alakítható a Flashszerkesztő szoftverrel. Az esetek többségében az SWF-be tömörítés után az FLA fájlok már nem elérhetők, de egy kicsomagolóval később kimenthetők az SWF-ből.

FLV – Az FLV, vagy Flash Video a videófájlok internetes terjesztésére, illetve a beágyazott videók megjelenítésére szolgáló tároló. Az FLV-fájlok audió- és videókódolása hasonló az SWF fájlokban használt módszerrel. Az Adobe Flash Player vagy a Flash Player bővítmény szükséges a lejátszásukhoz.

F4A – Ez a fájl az Adobe Flash MP4 audióstreamet takarja. Ezek Adobe jelölésű fájlok olyan iTunes-on tárolt M4A fájlok esetében, amelyek csak hangsávot tartalmaznak.

F4V – Az F4V fájlok az iTunes M4V fájljaihoz hasonlóak. Az MP4 formátum alapján készült. A Flash Player 9 3. frissítésétől kezdve játszhatók le az ilyen fájlok. A flash videók második legnépszerűbb tárolója, az FLV mögött.

XFL – Ez a formátum az FLA fájlok XML alapú változata. A projekttel kapcsolatos minden fontos információt tárol.

Az SWF formátum szoftverei

Adobe FlashAdobe Flash – A korábban Shockwave Flash és Macromedia Flash néven ismert program vektorgrafikus, animációkat és videókat tartalmazó weboldalak elkészítésére használható. Audió és videó streamelését is támogatja.

Adobe Flash PlayerAdobe Flash Player – Az Adobe Flash Player egy böngészős kiegészítő, amely lehetővé teszi az Adobe Flash-ben készült tartalmak, például az SWF fájlok lejátszását. Számítógépes és mobilos változatokkal is rendelkezik, amelyek mind lehetővé teszik a flash videók, a játékok és az alkalmazások megnyitását.

Megoldások az SWF formátumhoz

i

Videó konvertálása SWF-be – Az SWF formátum jól ismert kis méretéről, jó minőségéről és gyors átviteléről. Jelenleg is az ipar alapvető formátuma a webes videók megjelenítésének terén. A videómegosztók és a közösségi oldalak (pl. Facebook) lehetővé teszik a flash videók feltöltését is, hogy a felhasználók kommentelhessék, követhessék és like-olhassák őket. Ha te is meg szeretnéd osztani érdekes videóidat, az SWF formátum lehetővé tennék, hogy villámgyorsan feltölthesd őket.

ii

AVI konvertálása SWF-be – Ha AVI fájlokat szeretnél beágyazni weboldaladon, flash videó SWF-fájlokká kell őket alakítanod. Az SWF arra készült, hogy interneten keresztül jelenítsék meg őket, így minőségük kiváló, fájlméretük mégis kicsi.

iii

Flash videó rögzítése – A flash videók vagy animációk szinte minden weboldalon felbukkannak. Interneteléréssel persze bármikor megtekinthetők, de az offline megnyitás problémás lehet, mert gyakran DRM védi őket a személyes felhasználási szándékú letöltésektől. Ilyen esetekben egy képernyőrögzítő programmal megkerülhető a DRM.

Értékelés:4.3 /5(15 értékelés alapján)Köszönjük az értékelést!
Közzétevő:ekkor: Online videók konvertálása, Videó formátum konvertálása, Videó-Audio Konvertáló-re.Utoljára frissítve: 22-08-2018

Hagyj hozzászólást

Add meg a nevedet!
Adj meg értékelést!

Hozzászólás (0)

Szerezze meg most!
APOWERSOFT
Exkluzív
ajándék
&
értékes
leárazások
Tudj meg többet
Apowersoft Unlimited
Egykattintásos telepítő 14+ Apowersoft termékhez
new
Támogatás
Megosztás
Felülvizsgálat
Hozzászólás
Vissza az elejére