Mi az az AVI formátum?
Hozzászólás

Mi az az AVI formátum?

Utoljára frissítette ekkor: 11-12-2015

Az AVI, azaz Audio Video Interleave, egy fájlformátum, amely audió- és videóadatokat egyaránt tárol, egyidejű visszajátszás céljából. Többnyire TV-műsorok, filmek és egyéb videók tárolására használják. Az AVI formátum a Microsoft terméke, 1992 novemberében jelent meg, mára pedig a hanggal rendelkező videók egyik leggyakrabban használt formátumává vált. Magas kompatibilitásának köszönhetően az AVI-fájlokat nemcsak a Windows rendszerek ismerik fel, hanem rengeteg más nagyobb platform is, például a Mac, a Linux és az Unix is, valamint természetesen szinte minden médialejátszó szoftver is kezeli – így például a VLC media player is.

Fájlkiterjesztés: AVI

Kategória: Videófájl

Népszerűség: Kiadása óta széles körben népszerű

Fejlesztő: Microsoft

1

Az AVI formátum leírása

i

Jelleg

Az AVI korán, már a Windows 3.1 megjelenése után felbukkant. Jelenleg a legalapvetőbb Windows-os formátumnak tekinthető, amely hatékony tömörítési technológiával kombinálja a kép- és hanganyagokat. Habár az AVI videók nem veszteségmentesek, a kép- és hangminőség magasnak mondható – más formátumokkal összehasonlítva azonban az AVI fájlok több helyet foglalnak, bizonyos esetekben akár annyit is, mint egy tömörítetlen DVD. Ezért is érkezett később az MPEG-1, majd az MPEG-4 is.

ii

Felépítés

Egy teljes AVI fájl három részből áll. Először is fejlécből, ami általános információkat közöl, például a fájlméretet, a képkockasebességet, valamint a tömörítési algoritmus paramétereit. A második rész tárolja magukat az adatokat, tehát a képsorokat és hangsorokat. Az utolsó rész az index, amely a fájl helyét és a hozzáférhetőség egyéb részeit tárolja.

iii

Típus

A helyzet az, hogy habár az AVI egy régi, több éves formátum, a tömörítési technológiát többször is javították, így különböző célra felhasználható, eltérő .avi kiterjesztésű fájlokkal találkozhatunk. Ez azonban problémát is szült: előfordulhat, hogy némelyik videólejátszónak meggyűlik a baja a régi tömörítési eljárást használó AVI filmek lejátszásával, és persze a régi típusú lejátszók szintén nem ismerik fel az új AVI-kat a megváltozott tömörítési módszer miatt. Gyakran van szükség tehát arra, hogy kiderítsük, milyen típusú egy adott AVI videó, és milyen tömörítést használ. A leggyakrabban előforduló AVI típusok a következők.

Veszteségmentes/MPEG-1 AVI – Nem szükséges beépülő a lejátszásához, általában szerkesztésre használják.

DIVX/XVID AVI – Az MPEG-4 tömörítés egy fajtája. A fájl lejátszásához DIVX vagy XVID kodek szükséges. DIVX esetén a film indulásakor DIVX vízjel jelenik meg néhány másodpercre.

DV kodekű AVI – A DV (Digital Video) formátumot a Panasonic, a Sony és néhány más cég közösen adta ki, és gyorsan rendkívül népszerűvé is vált. A felhasználók a számítógépre másolva szerkeszthetik a videót, majd ezután visszamásolhatják. Ez a formátum mindig AVI-ként mentődik el, ezért is nevezik DV-AVI-nak.

2

Teljes körű megoldás az AVI formátum kezelésére

i

VOB konvertálása AVI-ba – Más formátumokhoz képest az AVI kifejezetten jó minőségben tárolja a videó- és hanganyagot, ezen kívül jól működik nemcsak Windows rendszereken, hanem más platformokon is. A VOB fájlokat viszont csak speciális lejátszók ismerik fel, valamint nem alkalmasak szerkesztésre és másolásra sem, így ésszerű választás VOB helyett az AVI.

ii

MOV konvertálása AVI-ba – A MOV fájl, azaz az Apple QuickTime videó az Apple Inc. saját videóformátuma. Igazán az Apple felhasználók körében népszerű, hiszen ez az Apple QuickTime lejátszó alapértelmezett formátuma, de Windows rendszereken is lejátszható. Egy adott, MOV-ban tárolt film azonban több helyet foglal el, mint AVI fájl formátumban, ezért sokan inkább AVI-ba konvertálják a MOV fájlokat, hogy némi helyet szabadíthassanak fel.

iii

SWF konvertálása AVI-ba – Az SWF (amely a small web format rövidítése) az Adobe Flash fájlja, amelyet többnyire animált grafikák, rövidebb videók és hangok webes megosztására használnak. Az SWF fájlokat szinte csak az Adobe Flash Player tudja lejátszani, a legtöbb széles körben használt multimédia-lejátszó nem ismeri fel őket. Szerencsére ez nem számít, az SFW fájlok is átkonvertálhatóak AVI-ba, minden gond nélkül.

iv

WMV konvertálása AVI-ba – A WMV, azaz a Windows Media Video a streamelés formátuma, megfelelő képminőséget kínál alacsony mérettel. Hátránya, hogy csak a Windows rendszerekkel kompatibilis, más eszközökön nem játszható le WMV fájl. A korlátozást kikerülendő, sokan AVI filmekké konvertálják a WMV-ket.

Értékelés:4.7 /5(16 értékelés alapján)Köszönjük az értékelést!
Közzétevő:ekkor: Videó-Audio Konvertáló-re.Utoljára frissítve: 11-12-2015

Hagyj hozzászólást

Add meg a nevedet!
Adj meg értékelést!

Hozzászólás (0)

Szerezze meg most!
APOWERSOFT
Exkluzív
ajándék
&
értékes
leárazások

hírek

Tudj meg többet
Apowersoft Unlimited
Egykattintásos telepítő 14+ Apowersoft termékhez
new
Támogatás
Megosztás
Felülvizsgálat
Hozzászólás
Vissza az elejére