Mi az a WAV formátum?
Hozzászólás

Mi az a WAV formátum?

Utoljára frissítette ekkor: 20-11-2015

A Waveform Audio File, avagy WAVE egy audiófájl-formátum, amely a Microsoft és az IBM közös fejlesztése, amelyet 1991-ben adtak ki. A WAVE fájlok .WAV vagy .WAVE kiterjesztéssel rendelkeznek, ezért mindkét kiterjesztéstípusra egyszerűen WAV-ként szokás hivatkozni. A Windows rendszerek fő formátuma a nyers, tömörítetlen hangok tárolására. A WAV fájl tömörített és tömörítetlen hanganyagot is tárolhat, habár általában a WAV fájlok tömörítetlenek, így többnyire tömörítetlen, tehát kiváló hangminőséget tároló audióformátumként kerülnek szóba. A WAV például rádióállomások gyakori formátuma is.

Fájlkiterjesztés: WAV

Kategória: Hangfájl

Népszerűség: Népszerű a zenerajongók körében

Fejlesztő: Microsoft és IBM

Tények a WAV-ról

  • Habár a WAV általában tömörítetlen, ennek ellenére támogatja a veszteséges tárolást, erre az Audio Compression Manager segítségével képes.
  • A WAV fájl nem csak hanganyagot tartalmaz, hanem monó illetve sztereó tulajdonságot, bitsűrűséget, mintavételezést és a sávok számát is.
  • A WAV a RIFF (Resource Interchange File Format) egy változata, amely egy általános formátum hang- és képadatok jelölt darabos tárolására.
  • A WAV fájlok maximális mérete 4 GB lehet. Az ennél nagyobb fájlokat nem lehet ebben a formátumban tárolni.

Előnyök: A tömörítetlen WAV fájlok veszteségmentes hangminőséggel bírnak. Windows és Mac rendszerekkel egyaránt kompatibilis, tehát gond nélkül lejátszhatók mindkét platformon. A fájltípus szerkesztése, manipulálása szintén meglehetősen egyszerű feladat, mert nem szükséges hozzá kódolás és dekódolás.

Hátrányok: A nagy fájlméret gondot jelenthet helyszűkében lévő rendszereken. Ugyanez az internetes megosztást is megnehezíti.

WAV vagy FLAC

A Free Lossless Audio Codec (FLAC) Erik de Castro Lopo, Josh Coalson és a Xiph.Org fejlesztése, 2001-ben adták ki. A WAV és a FLAC fájlok is meg tudják tartani az eredeti, veszteségmentes hangminőséget. Íme a két fájltípus részletes összehasonlítása:

Minőség: A WAV egy tömörítetlen veszteségmentes audióformátum, a FLAC pedig egy tömörített, de veszteségmentes formátum. Mindkettő megtartja az eredeti hangminőséget, a WAV a Windows rendszer veszteségmentes audiótárolója. A FLAC formátummal tömörített fájlok az eredeti méret felére csökkennek, de később kitömöríthetőek, így visszanyerhetők az eredeti hangadatok.

Fájlméret: A WAV audió fájlok nagyobbak, mint a FLAC fájlok. Ha egy fájlt FLAC formátummal tömörítünk, a mérete az eredeti 50-60%-ára csökken, míg a WAV fájlok egyszerűen a tömörítetlen adatot tárolják.

Kompatibilitás: A FLAC nincs támogatva olyan széles körben, mint a WAV: A WAV a Windows rendszer fő audióformátuma, minden Windows-t futtató készülék le tudja játszani. Emellett az Apple iTunes is felismeri a fájlt. Ezzel ellentétben a FLAC csak külön program telepítésével játszható le a legtöbb rendszeren.

WAV fájlok lejátszására alkalmas programok

Windows Media PlayerWindows Media Player – A Microsoft által fejlesztett Windows Media Player hang- és videófájlokat is le tud játszani, de akár képek megtekintésére is használható. A Windows-t használó számítógépek és más készülékek gyakorta használt alkalmazása. Elérhető egyébként Solaris, Mac OS X és Mac OS 7 rendszerekre is.

VLC Media PlayerVLC Media Player – A VLC Media Player az egyik legnépszerűbb médialejátszó-program, többek között azért is, mert nyílt forráskódú és multiplatform. Hordozható változattal is rendelkezik, így a WAV fájlok lejátszása telepítés nélkül is megoldható.

iTunesiTunes – Az Apple felhasználóinak rendkívül hasznos szoftvere az iTunes, amely további program telepítése nélkül is le tudja játszani a WAV fájlokat. Az iTunes nemcsak médialejátszásra, hanem fájlátvitelre és készülékkezelésre is használható.

Winamp PlayerWinamp – Ezt a lejátszót eredetileg a Nullsoft fejlesztette, de jelenleg a Radionomy tulajdona. Windows, Mac és Android rendszerekre is elérhető médialejátszó. Funkciói közé tartozik a médiatár, a lejátszási listák kezelése és a zenei vizualizációk.

Teljes körű megoldások a WAV formátumhoz

i

WAV fájlok tömörítése – A WAV formátum egy veszteségmentes hangformátum. Megtartja az eredeti hanganyag kiváló minőségét, de ez gyakran nagy fájlmérettel jár. Még a többi veszteségmentes formátumokhoz, például a FLAC-hez és az APE-hez képes is tárhelyigényes megoldás, ezért a veszteségmentes zenék kedvelői számára sem ideálisak a WAV fájlok. Jó ötlet tehát kisebb méretűre tömöríteni az ilyen fájlokat.

ii

URL-WAV konvertálás – Rengeteg ingyenes online zenestreaming szolgáltatás létezik a zeneszámok lejátszására és megosztására, például a Spotify és a Deezer. Ha PC-re szeretnénk menteni a hallottakat, fizetnünk kell. Ilyen esetekben egy URL konvertáló segítségével minőségvesztés nélkül is WAV formátumba konvertálhatóak az URL-ek.

Értékelés:4.8 /5(17 értékelés alapján)Köszönjük az értékelést!
Közzétevő:ekkor: Videó-Audio Konvertáló-re.Utoljára frissítve: 20-11-2015

Hagyj hozzászólást

Add meg a nevedet!
Adj meg értékelést!

Hozzászólás (0)

Szerezze meg most!
APOWERSOFT
Exkluzív
ajándék
&
értékes
leárazások

hírek

Tudj meg többet
Apowersoft Unlimited
Egykattintásos telepítő 14+ Apowersoft termékhez
new
Támogatás
Megosztás
Felülvizsgálat
Hozzászólás
Vissza az elejére