Mi az az MP4 Formátum?
Hozzászólás

Mi az az MP4 Formátum?

Utoljára frissítette ekkor: 18-08-2018

MP4 – leírás

Az MP4, avagy kevésbé ismert nevein az MPEG-4 Part 14 és MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) egy tárolóformátum, amelyben digitális audió- és videósávok kombinálhatóak az MPEG szabvány alapján, valamint más adatok is, például állóképek is feliratok – egyetlen fájlban. Arra készült, hogy rugalmas formátumként tárolja a továbbításra, kezelésre és szerkesztésre készült médiafájlokat.

Az MP4 fájlok emellett streamelhetőek az interneten keresztül, így az egyik legelterjedtebb tárolója az audió- és videóanyagoknak, habár a videómegosztókon a Flash videók is teret nyertek. A népszerűség oka, hogy az MP4 kiváló minőséget nyújt, egyenlőt a DVD-vel, percenként 4 MB-os tömörítési rátával. Az okoseszközök nagyjából 90% kezeli a formátumot.

Fájlkiterjesztés: MPEG-4 Part 14/MP4

Kategória: Multimédiafájl

Szabvány: ISO/IEC 14496-14

Fejlesztő: ISO

MP4 – speciális jellemzők

  • Az MP4 format megegyezik az Apple MOV tárolójával. A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet által elfogadott MPEG-4 formátum a 2001-ben kiadott MOV specifikációinak alapján készült, de bizonyos MPEG-4 funkciókat is használ, valamint az IOD technológiát (Initial Object Descriptors).
  • Az MPEG-4 Part 14 kiterjesztése általában az MP4, de az MPEG-4 fájlok családjába más kiterjesztések is tartoznak: M4A és M4P. A csak kódolatlan hangsávot tartalmazó MPEG-4 fájlok az M4A kiterjesztést használják, míg a FairPlay DRM-mel ellátott, az iTunes áruházon keresztül árult fájlok az M4P-t.
  • A legtöbb tárolótól eltérően az MP4 más adatok, például feliratok, állóképek, objektumleírók és jelenetleírások tárolására is képes.

MP4 – előnyök

  • Az MP4 fájlformátum kiváló, az eredeti DVD-hez közeli minőséget biztosít. Szélessávú internetkapcsolattal könnyen és gyorsan letölthető a webről.
  • Ahogy említettük, az MP4 internetes streamelésre is használható, azaz valós időben is megtekinthető tartalomnak számít. A legtöbb weboldal rövid videóklipekre használja az MP4 technológiát, például hirdetések és reklámtartalmak megjelenítésére.
  • Az MP4 széles hardvertámogatottságnak örvend. Szabványos videóformátumként a legtöbb készülék és kütyü gond nélkül felismeri.
  • Az MP4-technológia bővíthető. Felhasználható új technológiák létrehozására, amelyek aztán bekerülhetnek az „MP4 családba”.

MOV és MP4 – különbségek

A MOV és az MP4 formátum is általában videófájlok tárolására használatos. A MOV formátum az Apple Inc. fejlesztése, a QuickTime videók tárolására szolgál. Számos előnnyel rendelkezett a mindennapos használat terén, például jobb minőséget biztosított, valamint lehetővé tette a hang- és képminőség javítását, viszont zárt forráskódja miatt hátrányba is került. Az MP4 formátum a MOV fájltípus alapján készült; specifikációik először megegyeztek, előbbi csak később vált a multimédiapiac alapvető formátumává.

Mivel mindkettő az MPEG-4 formátumot használja a tömörítéshez, Apple környezetben szinte teljesen felcserélhetőek. A MOV és az MP4 közötti konvertáláshoz nincs szükség a videó újrafelvételére. Ha azonban nem Apple rendszeren végeznénk a konvertálást, problémákba ütközhetünk. Mióta az MP4 a piac első számú formátumává vált, az Apple MOV-jánál jóval nagyobb támogatottságra tett szert. A felhasználók nagyobb kompatibilitást tapasztalhatnak az MP4-gyel, mint a MOV-val.

Összegzés

  • A MOV és az MP4 fájl formátum is multimédiaadatok tárolására szolgál.
  • Az MP4 a MOV formátum alapján készült.
  • Az MP4 szabványos formátum, a MOV-nál nagyobb támogatottsággal.

Hogyan használhatóak ki az MP4 fájlok előnyei?

i

SWF konvertálása MP4-be – A Small Web Formatot rövidítő SWF az Adobe Flash formátuma, amelyet a Macromedia készített animált vektoros grafikák és multimédiák webes megtekintésére. A legtöbb lejátszó és készülék (iPhone, iPad, iPod, Xbox, PSP, QuickTime, Windows Media Player) azonban önmagukban nem támogatják az SWF formátumot, ezért tanácsos lehet az SWF átkonvertálása MP4-be, hogy a fájlok problémamentesen lejátszhatóak legyenek.

ii

ISO konvertálása MP4-be – Egy filmet tároló ISO valójában egy lemezképfájl, amely számos VOB videófájlt tartalmaz. Mivel nem videófájlok, az ISO-kat nem tudják kezelni a médialejátszók. Ha ISO fájlokat szeretne nézni okostelefonján, tabletjén vagy laptopján, konvertálja MP4-fájlba a megfelelő szoftverrel.

iii

TS konvertálása MP4-be – A TS (Transport Stream) egy szabványos, MPEG-2 technológiát használó formátum adattovábbításhoz. Általában műsorszóráshoz, például HDTV adások közvetítéséhez és DVD-s videók tárolásához használják. Hogy a TS formátumú videókat több lejátszón és készüléken is élvezni tudja, érdemes MP4 formátumba konvertálnia őket –így gond nélkül lejátszhatja szinte mindenen.

iv

ASF konvertálása MP4-be – Az ASF, azaz Advanced Streaming Format kifejezetten a streamelt médiákhoz készült, fejlesztője a Microsoft Corporation. Leginkább a Windows Media Audio és a Windows Media Video adatokat tárolják ASF-fájlban. Az ASF MP3 fájlok ID3 tagjeit is tárolja, például a címet, az albumot, az előadót és a műfajt, valamint megőrzi a videósáv metaadatait is. Ha ASF fájlt talál az interneten, de szeretné lejátszani mobilkészülékén is, érdemes átkonvertálnia MP4-be.

Értékelés:4.8 /5(23 értékelés alapján)Köszönjük az értékelést!
Közzétevő:ekkor: Video átalakító forrás, Videó-Audio Konvertáló-re.Utoljára frissítve: 18-08-2018

Hagyj hozzászólást

Add meg a nevedet!
Adj meg értékelést!

Hozzászólás (0)

Szerezze meg most!
APOWERSOFT
Exkluzív
ajándék
&
értékes
leárazások
Tudj meg többet
Apowersoft Unlimited
Egykattintásos telepítő 14+ Apowersoft termékhez
new
Támogatás
Megosztás
Felülvizsgálat
Hozzászólás
Vissza az elejére