Mi az az MKV formátum?
Hozzászólás

Mi az az MKV formátum?

Utoljára frissítette ekkor: 22-08-2018

Az MKV, azaz Matroska Video, egy ingyenes tároló, amely különféle videó-, audió- és feliratsávokat képes tárolni egyetlen fájlban. A fájltípust 1992-ben fejlesztették ki Oroszországban. Steve Lhomme, a Matroska alapítója, valamint egy csapat programozó végezte a fejlesztést. A Matroska elnevezés az orosz „matryoshka” szón alapul, amely a jól ismert üreges, fából készült babafigurákat jelöli. Az MKV más tárolókhoz, például az AVI-hoz, az MP4-hez vagy az ASF-hez (Advances System Format) hasonló elven tárolja a multimédiás adatokat, de megkülönböztető tulajdonsága, hogy teljesen nyílt forráskódú.

Fájlkiterjesztés: MKV

Kategória: Videófájl

Népszerűség: Rendkívül népszerű a filmrajongók körében

Fejlesztő: Steve Lhomme

Az MKV formátum technikai részletei

  • A fájlformátum az MCF (Multimedia Container Format) nevű projekt elágazása, ez volt az első olyan videó, audió és felirat egyidejű tárolására képes projekt, amely nyílt médiatárolóként készült.
  • A Matroska általában négy külön fájlból áll. Az MKA a hangfájlokat, az MKS a feliratokat, az MK3D a sztereoszkópikus 3D-videókat, az MKV pedig a hangot és feliratot is tároló videófájlokat jelöli.
  • Az MKV nem hang- vagy videótömörítésre használt kodek, de képes több hangsávot, videósávot és feliratot egy fájlban tárolni. A felhasználók így egy teljes filmet vagy lemezt tárolhatnak vele.
  • Nyílt forráskódú formátum lévén személyes felhasználásra szabadon alkalmazható, hiszen az eredeti adatok technikai leírását bárki elérheti, még olyan vállalatok számára is, akik termékeikhez MKV-támogatást szeretnének biztosítani.
  • Az MKV hibatűrő formátum. Akkor is lejátszható, ha a fájl hibás.

Összehasonlítás – MKV és HEVC MKV

Az MKV tehát különböző kodekeket használó médiafolyamokat képes tárolni; a leggyakoribb ezek közül a H.264 és az AVC. Emellett kezeli a H.265-öt, azaz a High Efficiency Video Codingot (HEVC) is, amely a H.264 utódja. Mielőtt az összehasonlítás részleteibe merülnénk, íme a H.264/AVC és a H.265/HEVC fő különbségei.

i

H.264 és H.265: A H.264 vagy AVC a videótömörítés egyik legnépszerűbb formátuma. Széles körben használják a videóstreaming oldalakon, például a YouTube-on és a Vimeón, a Blu-ray lemezeken, továbbá a kábeles és műholdas HDTV műsorszóráshoz is. A HVEC jobb ezen a területen, mert az UltraHD videók, tehát a 4K és a 2K tartalmak streamelését és sugárzását is támogatja. A H.264 legfeljebb 4K-s felbontást és 59,94 fps-t támogat, míg a HVEC 8K-t és 300 fps-t.

ii

H.264 MKV vagy HEVC MKV: A HEVC MKV a HEVC kodeket használó MKV fájlokat jelöli. A HEVC MKV fájlok alacsonyabb bitsűrűséggel rendelkeznek, mint a H.264 MKV fájlok, ezért körülbelül 40-50%-kal kisebb a fájlok mérete is, de a képminőség azonos marad a H.264 formátuméval. A HEVC technológia kiforratlan mivolta következtében a formátum támogatottsága rosszabb, mint a H.264 MKV-é, amely jelenleg az egyik legnépszerűbb videótömörítési formátum. Az viszont biztos, hogy a HEVC MKV formátumot támogató szoftverek és készülékek egyre gyarapodnak, hiszen a formátum fejlettebb funkciókkal rendelkezik.

MKV fájlokat lejátszó szoftverek

VLC Media PlayerVLC Media Player – A VLC Media Player egy nyílt forráskódú, többplatformos, hordozható változattal is rendelkező médialejátszó, az egyik legjobb választás az MKV fájlok lejátszásához. Szinte minden audió- és videóformátumot támogat, és nincs szükség külön kodekek letöltésére az MKV-hoz.

Final Media PlayerFinal Media Player – A Final Media Player az MKV mellett több, mint 40 másik videóformátumot is képes lejátszani, és ugyanígy több, mint 40 hangformátumot is. Hátránya, hogy csak a Windows 8.1, 8, 7, Vista, és XP rendszerekkel kompatibilis.

5K Player5KPlayer – Az 5K Player egyszerűen értelmezhető felülettel büszkélkedhet. Olyan extra funkciókkal rendelkezik, mint az ingyenes zeneletöltések, valamint a DVD- és zenelejátszás.

MPlayerMPlayer – Az MPlayer számos formátumot képes lejátszani, beleértve a fizikai médiákat, a különböző tárolóformátumokat, videókat, hangokat, feliratokat, képeket stb. Ingyenes és nyílt forráskódú lejátszóként számos platformra elérhető.

DivX Plus PlayerDivX Plus Player – A DivX Plus Player nemcsak kompatibilis az MKV fájlokkal, hanem rendkívül jól is játssza le őket. Hátránya, hogy kereskedelmi felhasználásra készült. A felhasználóknak fizetniük kell, ha MKV lejátszásra szeretnék használni.

Teljes körű megoldások az MKV formátumhoz

i

Feliratok hozzáadása az MKV videókhoz – A feliratok gyakran elengedhetetlenek a film cselekményének megértéséhez. Előfordul, hogy a letöltött vagy megvásárolt MKV videó nem rendelkezik beépített feliratsávval. Ez persze nagyon zavaró tud lenni. A probléma szerencsére kézzel is megoldható, hozzáadhatjuk mi is a megfelelő feliratfájlt.

ii

Feliratok kibontása MKV fájlokból – Az MKV fájlok videót, hangot és feliratot is tartalmazhatnak. Ha ki szeretnénk menteni a feliratokat egy adott filmből, két egyszerű módszerrel is megtehetjük.

iii

MKV lejátszása Samsung TV-n– A Samsung hivatalos weboldala szerint TV-ik minden médiafájlt képesek lejátszani, beleértve az MKV formátumot is. Előfordul azonban, hogy némelyik MKV-val mégis kompatibilitási problémába ütköznek. Például ha a fájl Dolby True Audiót tartalmaz, a TV nem fogja tudni megfelelően lejátszani. Ilyenkor jó ötlet a hangsáv módosítása egy olyan formátumra, amelyet a TV felismer.

iv

MKV lejátszása Mac rendszeren – Az MKV fájl formátum nem kedveli a Mac OS-t. Külön lejátszó letöltése szükséges az ilyen fájlok lejátszásához. Más módszerek is léteznek az MKV-k Mac-es lejátszására, ha mindenképp a beépített QuickTime Playert szeretnénk használni.

Értékelés:4.8 /5(18 értékelés alapján)Köszönjük az értékelést!
Közzétevő:ekkor: Video átalakító forrás, Videó formátum konvertálása, Videó-Audio Konvertáló-re.Utoljára frissítve: 22-08-2018

Hagyj hozzászólást

Add meg a nevedet!
Adj meg értékelést!

Hozzászólás (0)

Szerezze meg most!
APOWERSOFT
Exkluzív
ajándék
&
értékes
leárazások
Tudj meg többet
Apowersoft Unlimited
Egykattintásos telepítő 14+ Apowersoft termékhez
new
Támogatás
Megosztás
Felülvizsgálat
Hozzászólás
Vissza az elejére