Mi az az M4R formátum?

Az MPEG-4 csengőhang egy audiofálj formátum, ami főleg az Apple iPhone-ra jellemző. Szabadalmaztatott típus, amit kifejezetten az Apple eszközeihez, azonbelük az iPhone-hoz gyártottak. Az M4R formátum jó minőségű, tömörített formátum, amelyik kizárólag az AAC kodeket használja a tömörítéshez. Az AAC-ról érdemes tudni, hogy remek audio minőséget nyújt, kisebb fájlméret mellett.

Az MPEG-4 csoport tagjaként ez az audiofájl típus ASCII formátumban tárolt numerikus jelöléseket és szöveget is tartalmaz. Technikailag az M4R pontosan megegyezik a szélesebb körben ismert M4A formátummal. Az egyetlen különbség köztük, hogy a legtöbb M4R fájl DRM-általi másolási jogvédelmet élvez. Egyesek szerint az M4R az M4A átnevezett változata, ebben lehet valami, főleg a fájlok veszteségesen tömörítő algoritmusa alapján.

Fájlnév kiterjesztés: M4R (MPEG-4 Ringtone)

Kategória: Audió/zene fájl

Népszerűség: Főképp az iPhone felhasználók körében

Fejlesztő: Apple

Érdekességek az M4R-ről

  • Az M4R csengőhang fájlok maximum 40 másodperc hosszúak
  • Az Apple azon célból fejlesztette ki, hogy a csengőhangok és a zeneszámok megkülönböztethetőek legyen az iPhone-on
  • Egyes M4R zenék/csengőhangok külön díjjal járhatnak az iTunes-on
  • Nem minden iTunes Music Store-os zenéből lehet M4R csengőhangot készíteni
  • Csak az iTunes-on megvásárolt zenékből lehet M4R csengőhangot készíteni, de ezt a fájlnak is engedélyeznie kell
  • A megvásárolt M4R csengőhangok automatikusan az iPhone-ra kerülnek az auto-sync révén
  • Az M4R fájlok ikonjai Apple logóval ellátottak

Pro: bár nagyon sok felhasználó kritizálta az Apple-t az M4R jelentette iPhone-exkluzív csengőhang formátumáért, vannak előnyei, amik talán elsőre nem nyilvánvalóak. Például az M4R támogatja az audio-maszkolás eljárást, ami nagyon lényeges, ha fontos a hangminőség. Továbbá az M4R kis fájlméretre tömöríthető, minőségromlás nélkül. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók remek minőségű csengőhangokat használhatnak az addigi nagy fájlméret nélkül.

Kontra: Mindazonáltal, nem minden eszköz vagy program képes M4R lejátszára. Mivel ez a fájltípus exkluzívan az Apple eszközökre készült, vele kompatibilis alkalmazást vagy eszközt találni kissé nehézkes. Olvasson tovább információért azon programokról és eszközökről, amelyeket támogathatják az M4R formátumot.

1

Eszközök, amik képesek megnyitni az M4R fájlokat

Alapból minden Apple által gyártott eszköz képes lejátszani az M4R-t. Ebbe beleértendő az iPad, az iPod Touch, az iPhone és a MacBook. Felmerülhet a kérdés, hogy az iPad és az iPod Touch miért képes a lejátszásukra akkor, ha egyik sem “iPhone”. Nos, ezen eszközök támogatják az iTunes-t, aogy a MacBook is. Tulajdonképpen az iTunes nyitja meg és játssza le az M4R fájlokat.

Ha Windows alapú laptopról beszélünk, a rá telepített Apple iTunes for Windows szintén képes az M4R-t megnyitni. A Nokia Lumia széria vagy bármely egyéb Windows alapú telefon viszont nem képes erre, de a beépített csengőhangkészítő képes átalakítani a fájlt, hogy kompatibilis legyen.

2

Programok, melyek kezelik az M4R fájlokat

iTunesApple iTunes – alapértelmezetten az iTunes for Mac és a Windows változat egyaránt képes megnyitni M4R fájlt. Ez a legnépszerűbb szoftver ennek kezelésére.

Media playerMedia Player Classic Home Cinema – az MPC HC csapat érdeme, ez a program is megnyitja az M4R-t. Fontos megjegyezni, hogy az MPC nem egyenlő a Windows gyárilag telepített Media Player szoftverével.

FoobarFoobar – ezt az alkalmazást Peter Pawlowski fejlesztette és támogatja a formátumot. A megnyitás mellett a Foobar2000 lejátszani is képes azt.

SpotifySpotify – bár nem kifejezetten programról beszélünk, ez a digitális zene streaming szolgáltatás is lejátssza az M4R fájlokat. Aktív internetkapcsolat szükséges a Spotify futtatásához.

Philips Songbird – szabadalmaztatott média-alkalmazás, Philips eszközökhöz. Ugyanakkor nem szükséges hozzá Philips médiaeszköz, mert online is használható szoftverről van szó.

Legjobb megoldások

Hogyan profitálhat Ön az M4R-ből?

i

iPhone csengőhang készítés – amint előbb említettük, ez a típus az alapértelmezettcsengőhang formátum iPhone okostelefonokon. Ha Ön iPhone rajongó, de elege van a megszokott gyári csengőhangokból, az M4R alapjainak elsajátítása igen hasznos lehet egyéni csengőhang készítésekor.

ii

Csengőhangok másolása iPhone-ra – azon felhasználók számára, akik meg vannak győződve arról, hogy képesek készíteni/vásárolni M4R-alapú csengőhangokat iPhone készülékükre, az M4R megismerése és a hozzá tartozó programok elsajátítása az egész folyamaton sokat könnyít.

iii

M4R csengőhang készítés – az iPhone csengőhangok mellett egyesek szeretnének M4R hangokat egyéb célból is készíteni, pl. háttérhangnak vagy videószerkesztési okokból. Ezért az M4R megismerésével biztosíthatják, hogy nem tévednek el útközben és a használandó programok is támogatják azt.

Konvertáljon bármilyen formátumot M4R-be

i

MP3 konvertálás M4R-be – mivel mindkettő ismert audioformátum, lehetséges MP3-at M4R-be konvertálni. Rengeteg ingyenes és fizetős program létezik erre a célra.

ii

MP4 konvertálása M4R-be – az MP4 gyakran videóanyagot is tartalmaz, ezért a konvertálás trükkös lehet. De bizonyos alkalmazások segítségével ez is kifejezetten lehetséges.

iii

Videó konvertálás M4R-be – másrészről, ha Ön videókat szeretne konvertálni M4R-be, a videókból hangsávok kinyerésére alkalmas szoftverek használata sokat segíthet. Aztán már csak a kinyert audiót kell M4R formátumba alakítani.

iv

M4A konvertálás M4R-be – vélhetően ez a legegyszerűbb átalakítási mód. A számítógépről közvetlenül megoldható a konvertálás, csak le kell venni a kijelölést az “ismert fájltípusok kiterjesztéseinek elrejtése” pontról.

v

Audio konvertálás M4R-be – az általános audiofájlokhoz szükséges harmadik féltől származó konverziós alkalmazásokat telepíteni. Továbbá, érdemes tudni, mi is az M4R és milyen kategóriába tartozik, ez sokat segít a módosítandó fájltípusok kompatibilitásának megállapításakor.

Hagyj hozzászólást

Add meg a nevedet!
Adj meg értékelést!

Hozzászólás (0)

Szerezze meg most!
APOWERSOFT
Exkluzív
ajándék
&
értékes
leárazások
Tudj meg többet
Apowersoft Unlimited
Egykattintásos telepítő 14+ Apowersoft termékhez
new
Támogatás
Megosztás
Felülvizsgálat
Hozzászólás
Vissza az elejére