Mi az a WMA?


A WMA-ról

A WMA, avagy Windows Media Audio a Microsoft egyik fejlesztőjének, Henrique Malvarnak és csapatának a munkája. Általánosságban a WMA egy formátumra és egy kodekre is utalhat. Az iTunes támogatása miatt a formátum különösen népszerű, viszonylagos fenyegetést is jelent az MP3-ra nézve.

WMA

Típus: WMA

Vállalat: Microsoft

Bitráta tartománya: 112—320kbps

WMA anekdoták

  • A WMA első változatának kiadásakor a Microsoft azt állította, hogy a WMA tömörítése az MP3-énál hatékonyabb, egészen annyira, hogy egy adott MP3-at ugyanabban a minőségben 50%-kal kisebb méretben tud reprodukálni. Ebben természetesen sokan kételkedtek, különösen az audiófájlok szakértői.
  • Habár a WMA eredetileg az MP3 vetélytársának készült, sokkal kevésbé népszerű, mint az MP3.
  • Az eredeti WMA kodek alapján a Microsoft elkészíetette a WMA Pro-t, a WMA Lossless-t és a WMA Voice-ot is, de ezek más kodekeken alapulnak, nem is kompatibilisek az eredetivel.
  • A WMA javít az alacsony bitrátájú hangeffektusokon, így kisebb méretben is viszonylag jó minőséget tárol – a magasabb frekvenciatartományokkal azonban nehezen boldogul, így igazán a beszéd tárolására ideális.

Előnyök:

  • A Microsoft ezidáig 8 változatot készített el a WMA-ból, és a WMA 7 óta a formátum a tanúsítványos titkosítást is támogatja, amely a zenei szerzői jogokat hivatott védeni, ezért a zenészeknek és a kiadóknak hasznos igazán.
  • A WMA jobb audiótömörítésre képes, azaz ugyanazt a hangminőséget kisebb méretben tudja tárolni.

Hátrányok:

  • A WMA kodekkel való tömörítés szinte mindig minőségromlással jár. Azoknak, akik kényesek a hangminőségre, a WMA messze jár a tökéletes választástól, helyette a FLAC (Free Lossless Audio Codec) és az APE (avagy Monkey’s audio) jöhetnek számításba.
  • A Microsoft kezeli a WMA szabványt, és nem osztja meg másokkal.
1

WMA vs. MP3

A WMA az MP3-mal próbál versenyezni, így felmerül a kérdés, hogy mégis melyik a jobb. A WMA és az MP3 is népszerű audiótömörítési formátum, a fájlok kicsik, könnyen továbbíthatóak. Habár a minőség mindkét esetben romlik, mindkettőnek vannak előnyei is. Mivel a WMA könnyedén streamelhető, rengeteg weboldal használja, és meglehetősen népszerű az interneten. A jó hangminőség és a kisebb méret miatt sok olyan felhasználója is van, akik helyszűkében vannak. Mi több, a WMA kitűnően teljesít alacsonyabb bitrátákon. (A bitráta az adott idő alatt feldolgozott adatmennyiség, az alacsonyabb érték kisebb fájlokat és rosszabb minőséget jelent.) Mikor a bitráta kisebb, mint 128 kbps, a WMA-nak nincs vetélytársa. 128kbps esetében az MP3 elveszíti a magasabb frekvenciákat, a WMA viszont nem. Természetesen mindkét versenyző esetében jobb a minőség 128kbps felett, de például 192kbps-en az MP3 kerekedik felül ebben a tekintetben.

2

WMA-t kezelő programok

Windows Media PlayerWMP – A Windows Media Player a Microsoft által készített médialejátszó és médiatár, amely többek között a WMA kiterjesztést is lejátssza.

TTPODttpod – A ttpod egy nagy tudású ingyenes zenelejátszó szoftver, természetesen WMA-támogatással.

spotifySpotify – A Spotify zenestreaming platform is megbirkózik a WMA kiterjesztéssel.

foobarFoobar – A Peter Pawlowski által fejlesztett híres Foobarnak sem jelent gondot a formátum.

Online zenei weboldalak, amelyek kezelik a WMA fájlokat

jango – Ez a az online zenés oldal tekintélyes méretű zenetárral rendelkezik, jó minőségben.

tunein – Bill Moore TuneIn szolgáltatása több, mint 100 000 valódi rádióállomást tárol, és WMA formátumú zenéket is kínál.

songza – A weboldal híres a különleges stílusáról és az átfogó zenegyűjteményéről, persze WMA-ban.

gaana – A weboldal rengeteg különböző műfajban tartogat zenéket számos országból, az impozáns felület pedig azonnal megragad minden látogatót.

live365 – A felhasználói felület lényegre törő, a kínált streamelhető zenék pedig sokfélék, sok formátumban.

Tippek:Ha gyakran hallgatsz zenét online, de nem tudod, hogy hogyan menthetnéd le őket, az Apowersoft Streaming Hangfelvevő segítségével mobiloddal, tableteddel vagy akár MP3-lejátszóddal is rögzítheted őket. A folyamat nagyon egyszerű. Rögzítés előtt kiválasztod kimeneti formátumként a WMA-t, majd rákattintasz a Start gombra az indításhoz. A folyamat végeztével pedig korlátok nélkül élvezheted a zenéket.

Integrált megoldások a WMA formátumhoz

i

Audiófájlok WMA-ba konvertálása

Számos módja van az audiófájlok WMA-ba konvertálásának. Az egyik legjobb megoldás az Apowersoft Videókonverter. Telepítés után csak indítsd el a szoftvert és add hozzá a fájlokat a felülethez, majd válaszd kimeneti formátumként a WMA-t és indítsd el a konvertálást. A WMA konvertálás általános útmutatója után érdemes lehet elolvasni az egyes formátumokról szóló konkrét információkat is, alább:

MP3 konvertálása WMA-ba: Mivel mindkettő nagyon népszerű formátum, a folyamat kifejezetten egyszerű.

M4R konvertálása WMA-ba: Az M4R csak Apple készülékekhez tartozik. Ha M4R csengőhangokat szeretnél más készülékekre juttatni, le kell töltened egy programot az M4R WMA-ba konvertálásához.

ii

Videók WMA-ba konvertálása

Sok program ki tudja szedni az audiósávokat a videókból, majd WMA-ba is tudja konvertálni őket. Az Apowersoft Videókonverter is ilyen. Ezzel a programmal többek között a következő lehetőségeid vannak:

MP4 konvertálása WMA-ba: Az MP4 egy gyakori videóformátum, kiszedhető belőle a hangsáv és WMA-ba alakítható.

WMV konvertálása WMA-ba: A WMV is a Microsoft készítménye. Sok program segíthet a WMV-WMA konvertálásban.

Hagyj hozzászólást

Add meg a nevedet!
Adj meg értékelést!

Hozzászólás (0)

Szerezze meg most!
APOWERSOFT
Exkluzív
ajándék
&
értékes
leárazások
Tudj meg többet
Apowersoft Unlimited
Egykattintásos telepítő 14+ Apowersoft termékhez
new
Támogatás
Megosztás
Felülvizsgálat
Hozzászólás
Vissza az elejére